Soms levert de ratingberekening een onlogisch resultaat. Daarom wordt helemaal aan het einde getest of het resultaat acceptabel is en zonodig wordt het resultaat nog gecorrigeerd. Deze eindtest wordt gedaan met de LPR (Lijst Prestatie Rating). Te vergelijken met de TPR die je sterkte in een toernooi aangeeft. Anders gezegd: de LPR is die rating waarvoor zou gelden dat het totaal van de te verwachten scores het totaal van de werkelijk behaalde scores het dichtst benadert. Hierbij wordt bij een 0% of 100% score één fictieve "remise tegen zichzelf" toegevoegd omdat anders de LPR niet is te berekenen.
Een voorbeeld: Speler A heeft een totale score van 2.5 uit 3. De ratings van zijn drie tegenstanders waren 1919, 1864 en 1946. De vraag is nu: welke rating zou speler A moeten hebben gehad om een verwachte score van 2.5 uit 3 te krijgen tegen deze tegenstanders? Het antwoord is 2191 en dat is dus de LPR (de berekening van LPR is complex en wordt hier niet nader toegelicht).
De limiteringen werken nu als volgt. Je hebt keurig per partij bijgehouden hoeveel je wint of verliest aan ratingpunten. Natuurlijk tel je dit meteen op. Aan het einde van een periode heb je dan een positief of negatief getal (Rtt). Je weet dan of je gaat stijgen of dalen. Als de LPR groter is dan je laatste rating (Rl) dan zou je moeten stijgen en omgekeerd als de LPR kleiner is dan de laatste rating (Rl) dan zou je moeten dalen. Dan komt de test.
En helaas er volgt een ingreep als jouw eigen rekenwerk niet klopt met de LPR. Er wordt dan een min of meer bevredigend compromis getroffen. Vooraf, om de rest van dit stukje wat eenvoudiger te maken, kijken we even of je eigen resultaat afgerond gelijk is aan nul (Rtt = 0) want in dat geval blijft de rating gewoon gelijk, wat de LPR ook zegt. En ook geldt dat je rating niet verandert als de LPR gelijk is aan je laatste rating (LPR = Rl) wat je zelf ook had becijferd. Het resultaat is dan in beide gevallen dat de nieuwe rating gelijk is aan je laatste rating (Rn = Rl). Nu komen er twee testen en als je die glansrijk doorstaat dan wordt je nieuwe rating (Rn) precies wat je al berekend hebt. (Rn = Rl+Rtt).
Indien jij nu sterker denkt te gaan stijgen dan de LPR of omgekeerd dieper meent te vallen dan de LPR volgt er een ingreep. In beide gevallen wordt de nieuwe rating gelijk aan de LPR (Rn = LPR). Gelukkig is een ingreep niet zo vaak nodig.
Als je de eerste test bent doorgekomen zonder ingreep dan volgt Test 2. Wil jij stijgen (Rtt > 0) en wil de LPR dalen (LPR < Rl) dan klopt er iets niet en volgt er een ingreep. Die komt natuurlijk ook als jij denkt te dalen (Rtt < 0) terwijl de LPR stijgt. In beide gevallen is het compromis dat de rating gelijk blijft. (Rn = Rl).
Aantal bezochte pagina's
Webmaster Cees Timmer © 2013 CJT