De eerste Osse schaakvereniging werd opgericht in 1926 en kreeg de naam "Eerste Ossche Schaakvereniging" (E.O.S.). Voorzitter was Anton Blewanus die later ook lid van OSV zou worden. Er werd geschaakt in het toenmalige hotel Govaert op de Heuvel. De vereniging telde 12 leden. De beste schaker van E.O.S. was ir. Aldert Vulsma, wis- en natuurkundeleraar aan de HBS, die later ook lid werd van OSV. Hij werd in 1927 de eerste Osse kampioen en winnaar van de zilveren pion die juwelier Marijnissen uit de Kerkstraat ter beschikking had gesteld. De vereniging begon in de 3e klasse van de Nederlandse Schaakbond. Het eerste competitiejaar eindigden de Ossenaren op de één na laatste plaats.
Begin jaren dertig werden de schaakactiviteiten onderbroken door het vertrek van enkele leden uit Oss. In 1936 werd bij hotel De Korenbeurs een nieuwe schaakclub opgericht. Daarnaast ontstonden gesloten bedrijfsverenigingen, die haar leden hoofdzakelijk rekruteerden uit het eigen personeel. In 1939 werd Hartog Schaakvereniging "HSV" opgericht. Na de oorlogsdagen van 1940 werd door den heer Goossens het initiatief genomen tot oprichting van een fabrieksschaakclub Organon, die in 1941 voorgoed opgericht is. Het eerste bestuur bestond uit de heren: Scheijgrond, van der Valk en van der Boom. Er werden onderlinge wedstrijden gespeeld en af en toe een vriendschappelijk wedstrijd tegen HSV. In 1944 werd de Organon schaakclub opengesteld voor niet-Organon medewerkers en op 1 juni 1944 werd de naam "Organon Schaakclub" omgezet in de "Osse Schaakvereniging" (OSV). Een gongwedstrijd (bij een gong-slag moet een zet worden gedaan) was een gebruikelijke traditie om een nieuw seizoen te beginnen. In 1945 werd met 25 leden toegetreden tot de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB).
Later in 1951 werd de Philips schaakvereniging opgericht. Deze vereniging was geen lang leven beschoren, en werd in de jaren 70 opgeheven. De levensvatbaarheid van Hartog schaakvereniging is aanzienlijk groter gebleken. De vereniging werd gesponsord door Unox, wat resulteerde in de jaren 90 in naamsverandering "Unox schaakvereniging". Ook deze vereniging werd na 73 jaar bestaan in 2012 opgeheven.
In de loop der jaren zijn van OSV-zijde diverse pogingen ondernomen om een fusie aan te gaan met de Unox schaakvereniging. Die pogingen zijn steeds mislukt omdat OSV onder geen beding haar onafhankelijke status wenste prijs te geven en niet onder de vlag en naam van de bedrijfsvereniging wilde opereren. Medio 2000 wilde het bestuur van de Unox schaakvereniging over een eventuele fusie praten. Die leek in mei 2000 beklonken, maar tot ieders verbazing op een speciale ledenvergadering van de Unox schaakvereniging afgestemd.
In 1957 is OSV 1 naar de KNSB gepromoveerd. Na drie jaar verblijf was degradatie een feit. De terugkeer naar de KNSB was in 1977-78 en duurde dit keer 14 jaar. Men slaagden erin om door te dringen tot de bovenste regionen van de tweede klasse. Eind jaren 70 had OSV vier teams die in de bond speelden. In 1991 werd OSV een officiële vereniging, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
In 1991 en 1992 werd OSV 1 tot tweemaal toe geconfronteerd met degradatie en sinds die tijd speelt OSV 1 met wisselend succes in de promotieklasse van de NBSB. Helaas degradeerde OSV 1 in 2012 naar de eerste klasse NBSB en in 2013 naar de tweede klasse. Gelukkig promoveerde OSV 2 in 2013 van de derde naar de tweede klasse door kampioen in de derde klasse te worden. OSV 2 versloeg in de laatste wedstrijd de concurrent HMC 7 uit Den Bosch met 5-3.
Onderstaande foto's zijn afkomstig uit het stadsarchief van de Gemeente Oss.
Klik op de afbeelding om een grotere foto te zien
- | - |
Aantal bezochte pagina's
Webmaster Cees Timmer © 2013 CJT